Brownies z řepy
Co je syté, pestré a obsahuje neviditelnou porci zeleniny? Řepné brownies, samozřejmě! Ve spolupráci s Crowded Kitchen jsme vytvořili veganské, bezlepkové brownies z řepné dužiny.
Ingredience
- 2-3 řepy (na vytvoření alespoň 1 šálku dužiny)
- 1 šálek tmavých čokoládových lupínků
- 1 hrnek bezlepkové mouky
- 1 hrnek mandlové mouky
- ½ šálku kakaového prášku
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ šálku veganského másla, změklého
- ½ hrnku třtinového cukru
- ½ šálku javorového sirupu pokojové teploty
- ⅓ šálku neslazeného jablečného pyré pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku rostlinného mléka
Poleva
- ½ šálku veganského másla, změklého
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ lžičky řepné šťávy
- ½ šálku mini čokoládových lupínků (na posypání)
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu 9×9 vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
Odšťavněte řepu pomocí pomalého odšťavňovače. Odměřte 1 šálek řepné dužiny. Dužinu a šťávu dejte stranou.
Rozpusťte čokoládové lupínky. Nechte mírně vychladnout.
Ve střední míse smíchejte mouku, kakaový prášek, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
Ve velké míse ušlehejte máslo a cukr dohromady. Přidejte javorový sirup, jablečné pyré a vanilku. Smíchejte. Přidejte polovinu suchých surovin.
Nalijte mléko. Přidejte zbytek suchých ingrediencí s 1 šálkem řepné dužiny a rozpuštěnou čokoládou. Dobře promíchejte a zpracujte do hutného těsta.
Těsto rovnoměrně rozetřete na pánev. Pečte 35-40 minut na spodní mřížce trouby.
Na přípravu polevy: vyšlehejte máslo. Přidejte vanilku a pomalu vmíchejte moučkový cukr. Šlehejte do nadýchané hmoty. Přidejte 1 a ½ lžičky šťávy z řepy a promíchejte.
Jakmile brownies úplně vychladnou, zmrazte a posypte mini čokoládovými lupínky.
Recept a fotky vytvořila Crowded Kitchen.