A co tedy vláknina? Je to otázka, která se ohledně odšťavňování často klade, a my na ni rádi odpovíme! Než se pustíme do detailů, pojďme si nejprve říci, co přesně vláknina je a jaké jsou její dva typy.

Co je vláknina?

Vláknina je sacharid , který tvoří strukturu všech rostlinných potravin. Existují dva typy vlákniny: rozpustná vláknina a nerozpustná vláknina. Ačkoli tento sacharid tělo nedokáže vstřebat ani strávit, pomáhá regulovat využití cukru v těle, čímž udržuje hlad a hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Co je rozpustná vláknina?

Rozpustná vláknina se po vstupu do žaludku a střev rozpouští ve vodě. Přemění se na gelovitou látku, která pak zpomaluje trávení, takže po jídle bohatém na vlákninu budete déle sytí. Rozpustná vláknina také po konzumaci uvolňuje málo kalorií a snižuje vstřebávání tuků, což pomáhá s regulací hmotnosti. Skvělé na odšťavňování je, že většina vlákniny ve šťávě je rozpustná vláknina.

Co je nerozpustná vláknina?

Nerozpustná vláknina absorbuje tekutiny a přilne k jiným materiálům za vzniku stolice. Proto nerozpustná vláknina pomáhá podporovat zdravou stolici a pravidelnost vyprazdňování. Na rozdíl od rozpustné vlákniny není nerozpustná vláknina zdrojem kalorií. Fyzicky vyplní prostor v žaludku a střevech, takže budete mít pocit sytosti. Pokud jde o nerozpustnou vlákninu a odšťavňování, většina nerozpustné vlákniny se odstraní, ale určité množství stále zůstává.

Výhody šťávy bez nerozpustné vlákniny

Kromě mnoha výhod odšťavňování existuje několik, které upřednostňujeme, a to odstraněním nerozpustné vlákniny.

Hladší textura

Pokud jste citliví na texturu, pak si zamilujete, že je odstraněna dužina, známá také jako nerozpustná vláknina. Můžete se těšit na jemný džus s výraznou chutí.

Konzumujte více

Pití džusů je snadný způsob, jak přijmout více živin, aniž byste se při dalším jídle příliš nasytili. Je to proto, že neobsahují nerozpustnou vlákninu, která by vám zaplnila žaludek! Sníst celý talíř ovoce a zeleniny najednou by bylo obtížné, ale vypít je by bylo stejně jednoduché jako vypít jednu sklenici.

Rychlejší absorpce

Od okamžiku, kdy si dáte první doušek, začnou živiny proudit vaším krevním oběhem. Živiny se okamžitě vstřebávají, protože neobsahují žádné pevné látky, které by tomuto procesu narušovaly. To znamená, že se džus velmi rychle přeměňuje na energii. Mnoho lidí si tuto funkci oblíbilo, protože jimi mohou nahradit kofein.

Možná vás zajímá, jak budete konzumovat nerozpustnou vlákninu, když se extrahuje s dužinou, a naštěstí existuje tolik způsobů!  Dužinu lze znovu použít do smoothie, chleba, muffinů, polévek, dezertů a mnoha dalších pokrmů. Pokud se vám nechce péct a přesto chcete dodržet svůj příjem nerozpustné vlákniny, jednou z možností je přidat lžíci dužiny do džusu. Je to snadný způsob, jak získat oba druhy vlákniny v jednom doušku. Druhou možností je přidat chia semínka. Chia semínka jsou plná vlákniny a proto se běžně vyskytují ve džusech.

Pokud jste těhotná, máte menší nebo větší zdravotní problémy nebo jakékoli jiné obavy, doporučujeme vám poradit se se svým lékařem nebo praktickým lékařem před začátkem odšťavňování.

A teď je čas se pustit do odšťavňování! Vychutnejte si sklenici šťávy, dužinu si schovejte na vydatný recept a během chvilky budete plní vlákniny.

Pro více tipů a inspirace k receptům sledujte www.Kuvingluxury.in

WebDesign Kuvings