Meloun můžete odšťavnit třemi způsoby: pouze z dužiny, pouze z kůry a z dužiny i s kůry. Meloun, všestranné ovoce, nabízí ke konzumaci více než jen svou lahodnou dužinu. I když je odšťavňování pouze z dužiny oblíbenou volbou, stojí za to prozkoumat dvě další metody, jak získat lahodnou chuť z ostatních částí melounu. Zde jsou tři způsoby, jak odšťavnit
vodní meloun:
- Pouze maso
- Pouze kůra
- Dužina a kůra
Tyto metody byly testovány s naší kolekcí pomalých odšťavňovačů Kuvings Whole. Jiné odšťavňovače nemusí být schopny odšťavnit melounovou kůru, proto prosím postupujte opatrně nebo se zdržte používání posledních dvou metod.
Pouze maso

Nejoblíbenější metodou odšťavňování melounu je extrakce šťávy ze sladké červené dužiny, což je část, kterou běžně konzumujeme. Dužina nejenže nabízí lahodně sladkou chuť, ale také napomáhá hydrataci díky vysokému obsahu vody (92 %) a obsahu elektrolytů. Dužina melounu je navíc vynikajícím přírodním zdrojem lykopenu, který obsahuje přibližně o 40 % více lykopenu než syrová rajčata. Odšťavňováním pouze dužiny získáte zářivě červenou šťávu s konzistentní barvou.
Pouze kůra
Tato metoda vám sice může způsobit ztrátu „kůry“, ale ano, můžete odšťavnit i samotnou kůru melounu. Odšťavňování pouze kůry je skvělý způsob, jak snížit plýtvání, pokud chcete dužinu melounu jíst normálně. Kůra melounu také nabízí řadu zdravotních výhod. Kůra melounu je plná esenciálních živin, jako je vitamín C, vitamín A, vitamín B6, draslík a zinek, a je nízkokalorickým zdrojem energie. Navíc se může pochlubit množstvím chlorofylu, citrulinu, aminokyselin, flavonoidů a fenolických sloučenin, což z ní činí nutričně bohatý doplněk vaší denní rutiny.

Pokud se obáváte, že kůra je tak tvrdá, že by se váš pomalý odšťavňovač Kuvings zlomil, nebojte se. Pomalé odšťavňovače Kuvings Whole nemají s melounovými kůrami problém a snadno je odšťavní. Odšťavňovač může být trochu hlučnější, protože šnek bude muset vynaložit trochu více úsilí na nasekání a drcení kůry, ale uvidíte, že odšťavňovač vytvoří dužinu a šťávu během chvilky.
Mějte však na paměti, že šťáva z melounové kůry není tak sladká jako šťáva z dužiny. Stejně jako většina vnějších vrstev ovoce a zeleniny je i melounová kůra mírně hořká, ale ne extrémně nechutná. Barva šťávy bude víceméně zelená, ale odstín silně závisí na barvě vaší melounové kůry. V následujícím videu je kůra velmi zelená, takže má krásnou zelenou barvu.
Dužina a kůra
Odšťavněním celého melounu získáte zdravotní přínosy všech jeho částí. Navíc se sníží produkční odpad, snáze se připravuje a čistí. Stačí meloun nakrájet, není třeba nic oddělovat. Kombinace vysokého obsahu vody, měkké dužiny a tvrdé kůry znamená, že veškerá dužina se snadno protlačí odšťavňovačem a v sítku a misce zůstane jen málo zbytků.

Co se týče chuti, šťáva z celého melounu má sladkou chuť melounu, ale je zředěná nádechem hořkosti. Tato kombinace je ideální pro lidi, kteří milují chuť dužiny melounu, ale nechtějí nutně všechnu sladkost. Barva šťávy není tak zářivá jako u šťávy z dužiny melounu; má tmavší červenou, téměř hnědou barvu. Postupem času se ve šťávě mohou začít objevovat dvě různě barevné vrstvy. Nejedná se o oddělení způsobené oxidací, ale o oddělení způsobené různou hustotou částic ve slupce a dužině.
Všechny tři metody mají své výhody a nevýhody, ale doufejme, že jedna bude vyhovovat vám a vašemu odšťavňovači. Dejte nám vědět na našem Instagramu a Facebooku, zda jste některou z těchto metod vyzkoušeli a jak se vám líbila.